Maailman Lääkäriliitto (WMA) julisti ilmastohätätilan 2019 ja on hienoa, että suomalaiset lääkärijärjestöt tänään 7.1.2021 seuraavat esimerkkiä, tunnustavat vastuunsa ja toimivat edistyksellisesti ilmastonmuutoksen torjumisessa.
Ilmastonmuutoksen torjunta vertautuu elämäntapamuutoksien tekemiseen, joissa me lääkärit jatkuvasti kuljemme potilaidemme rinnalla. Muutosprosessi on pitkä ja takapakkiakin voi joskus tulla. Ilmastonmuutoksen torjunnassa työtä on tehty vuosikymmenien ajan. Nyt ollaan vihdoin alkamassa puheista tekoihin. Siihen tarvitaan meitä kaikkia! Nyt on aika toimia!
Viesti on vakava: Ilman elinvoimaista maapalloa ei ole elämän edellytyksiä ihmisellekään. Saati sitten sille hyvinvointiyhteiskunnalle, jossa me suomalaiset olemme tottuneet elämään. Uhkakuvan sijaan muutoksen saa aikaan sisäinen motivaatio ja sitä me lääkärit yritämme herätellä. Mitä hyvää voimme saada, jos toimimme nyt? Jos muutamme elintapojamme kestävään suuntaan nyt? Mitä hyvää Jokainen itse voi saada?
Monet ilmastolle hyvät teot ovat hyviä ihmisen terveyden kannalta. Aloitetaan niistä. Kaikki yhdessä.