Translaki on nyt uudistettu! Olen uuteen lakiin erittäin tyytyväinen. Ensimmäiseksi tärkein: Siinä on poistettu ihmisoikeutta loukkaava vaade transihmisen lisääntymiskyvyttömyydestä. On myös hyvä, että sukupuolen juridinen vahvistaminen on erotettu lääketieteellisestä prosessista.
Transsukupuolisella ihmisellä syntymässä kirjattu sukupuoli ei vastaa hänen omaa sukupuolikäsitystään. Sukupuolten biologia ei ole kaksijakoista, vaan ihmisten sukupuolen kokemuksessa on biologiaan perustuvaa variaatiota. Ei ole lääkärin tehtävä määritellä lopullisesti, mitä sukupuolta ihminen on, vaikka lääkäri voikin todeta muistuttaako ihmisen anatomia pääsääntöisesti naisten tai miehen anatomiaa. Tieto biologisesta vallitsevasta sukupuolesta tai sukupuolen korjauksesta on merkittävä monien sairauksien hoidossa.
Olen tyytyväinen myös siitä, että tässä vaiheessa sukupuolen vahvistaminen on sallittu vain täysi-ikäisille. Jo varhain lapsuudessa ilmennyt ja murrosiässä vahvistuva lapsen kokemus transsukupuolisuudesta on yleensä melko pysyvää, mutta terveydenhuollon transpolien asiakkaista valta-osa on havahtunut pohtimaan sukupuoltaan vasta murrosiässä. Oman seksuaalisuuden ja sukupuolenkin pohdiskelu on luonnollinen osa ihmisen kasvua ja kehitystä. Olen iloinen, että yleinen ilmapiiri on nykyään sallivampi ja nuoret uskaltavat kertoa pohdintojaan ääneen. Huolimatta siitä, mikä nuoren juridinen sukupuoli on, pitää lapsi tai nuori minusta kohdata omana itsenään, hyväksyä myös kokemus muunsukupuolisuudesta tai transsukupuolisuudesta. Translasten oikeuksien edistämisestä on syytä vielä erikseen selvittää.