Köyhyyden torjunnassa tarvitaan laaja-alaista otetta: on autettava vähävaraisia ja samaan aikaan ehkäistävä eriarvoistumista ja köyhyttä toimintamalleja muuttamalla.

 

Olin mukana Kuka kuuntelee köyhää? – verkoston järjestämässä keskustelussa Kuunteleeko kuntapäättäjä köyhää. Keskustelu oli monipuolista ja käytiin rakentavassa sävyssä.

 

Köyhyyden ja eriarvoistumisen vähentäminen on yksi niistä syistä, miksi lähdin mukaan politiikkaan. Terveysongelmat kasautuvat ihmisen sosioekonomisen aseman mukaan köyhimmille. Vastaanotollani on itketty Sipilän hallituksen eläkeleikkauksia (jotka eivät sitten alkuperäisessä muodossaan onneksi toteutuneet).

 

Lääkärillä on suuri merkitys mm. kuntoutustuen ja eläkkeen myöntämiseen hyvin muotoiltujen lausuntojen ja ennen kaikkea toimivan kuntoutus/hoitosuunnitelman muodostamisessa yhdessä potilaan kanssa. Pääsen kulkemaan ihmisten rinnalla mitä erilaisemmissa elämäntilanteissa. Pystyn auttamaan sairauksien hoidossa, mutta sosiaalipuolen ongelmien kanssa koen jatkuvaa voimattomuutta, turhautumista. Tuki vähävaraisille ja esimerkiksi asunnon tarjoaminen asunnottomalle on tärkeää, samalla tulee kuitenkin muuttaa yhteiskunnan arvomaailmaa ja rakenteita eriarvoistumista ja köyhyyttä ehkäiseväksi.

 

Jokainen ihminen on arvokas.