Vaalien siirtäminen on lääkärin näkökulmasta perusteltua.
Kuntavaalit siirtyvät huhtikuulta kesäkuulle. Tämä herättää risririitaisia tunteita. Olisiko vaalien siirto voitu estää aikaisemmassa vaiheessa tehdyillä lakimuutoksilla (sähköinen äänestys, kirjeäänestys ym), olisiko päätös vaalien siirtämisestä pitänyt tehdä jo aiemmin? Epidemiatilanne on kuitenkin nopeasti heikentynyt, etenkin täällä Vantaalla. Vaalien siirtäminen on lääkärin näkökulmasta perusteltua. THL: n arvion mukaan alkuperäisenä vaalipäivänä 18.4. uusia tartuntoja voi tulla jopa 11 000. Sairaana ollessa tai läheisen sairastaessa kuntavaaleissa äänestäminen ei välttämättä ole ensimmäisenä mielessä. Toisaalta koronapotilaiden äänestäminen olisi haastavaa järjestää vaalitoimitsijoiden terveys turvaten. Huoli tartunnan saamisesta voi myös heikentää äänestysaktiivisuutta.

Nyt kiristyvien rajoitusten, tehostetun tartunnan jäljityksen, rokotusten sekä virusinfektioiden luonnollisen vuodenaikavaihtelun myötä epidemiatilanne on todennäköisesti alkukesästä huomattavasti parempi kuin huhtikuussa. Toivon, että kesän alussa kuntalaiset pääsisivät tapaamaan meitä kuntavaaliehdokkaita alkukesän raikkaan vehreässä lähiluonnossa pörriäisten ja kukkien keskellä.

Kirjoitin VaViNan pj: n roolissa myös virallisemman kannanoton vaalien siirtämisestä, sen voi käydä lukemassa linkin kautta.