Tanssahdellen tasa-arvoon

Aurinkoista alkukesää sinulle hyvä lukija! Vasta valittuna Vantaan Vihreiden Naisten puheenjohtajana jaan kanssasi ajatuksiani tasa-arvosta, joka arvona ohjaa paljolti Vihreiden Naisten toimintaa. Periaate tasa-arvosta, eli sukupuolten samanarvoisuudesta on yksinkertainen, mutta käytännössä vivahteikas ja moniulotteinen. Tasa-arvo ei ole tasapäistämistä. Tasa-arvoiseen lopputulokseen voi päästä montaa eri reittiä. Tasa-arvo ei myöskään ole pysyvää, vaan sitä pitää jatkuvasti vaalia. Meillä Suomessakin on paljon epätasa-arvoa ylläpitäviä tapoja ja rakenteita, joita emme edes huomaa. Tässä kirjoituksessa käsittelen aihetta lähinnä henkilökohtaiselta tasolta suomalaista yhteiskuntaa tarkastellen jättäen huomiotta laajemman globaalin näkökulman.

Perusta tasa-arvoiseen yhteiskuntaan luodaan varhain. Olisi tärkeä tunnistaa ja muuttaa yksipuolisia sukupuolirooleja tuputtavaa viestintää etenkin lapsia kasvattaessa. Esimerkiksi omassa perheessämme muutimme nopeasti kirjan hahmojen nimiä, kun huomasin, että ajoneuvokirjassa kaikki muut olivat poikia, paitsi pulasta pelastettavaksi joutunut tyttöauto. (Toisaalta yhtä harmillista on näennäisesti tasa-arvoa lisäävä toiminta, kuten se, että poikani annettiin neuvolassa ”valita” vaaleanpunainen hammasharja silloisen lempivärinsä sinisen sijaan.) Sukupuolisensitiivinen kasvatus edistää tasa-arvoa, mutta on jatkuvaa nuorallatanssimista omien ennakkoluulojen ja asenteiden ja aidon mahdollistamisen välillä. Politiikassa tämä tanssi käy vieläkin haasteellisemmaksi, sillä moniin tasa-arvon kannalta ongelmallisiin rakenteisiin, kuten vaikkapa vanhempainvapaiden jakautumiseen, eläkeläisköyhyyteen tai eri ammattiryhmien sukupuolittuneisuuteen liittyy voimakkaita intressi- ja arvoristiriitoja eri puolueiden ja toimialojen välillä.
Vihreillä Naisilla on kuitenkin mahdollisuus toimia siltana puolueiden välillä ja yhdessä muiden puolueiden naisjärjestöjen kanssa edistää tasa-arvoa lisäävää politiikkaa niin kunnallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla. Vantaan Vihreiden Naisten kaupunginvaltuutetut ovat hienosti tätä yhteistyötä edistäneet!

Lopultakin minulle tasa-arvo on vapautta ja vastuuta tehdä asioita, jotka koen merkittäviksi. Asioita, joissa voin parhaiten olla hyvä itselleni ja muille. Voin halutessani asettua pullantuoksuisen kotiäidin rooliin ja samaan aikaan murtaa lasikattoja työelämässä ja politiikan saralla. Haastan sinut tekemään tasa-arvotyötä kanssani askel askeleelta! Se on niin miesten, naisten kuin muunsukupuolisten etu.

Julkaistu alunperin Vihreiden Naisten sivuilla 11.6.2020