Kun olin 8. luokalla harjoitin kerran koululaistottelemattomuutta. Meidän luokalla oli uusi saksanope ja tunnit olivat hyvin levottomia ja meluisia. Opiskelu oli mahdotonta. Kun muut keinot eivät auttaneet, me neljä edistyksellistä ja etevää tyttöä ryhdyimme lakkoon. Kerroimme saksan opettajalle, että emme tule tunneille ennen, kuin olosuhteet luokkahuoneessa ovat oppimiselle edulliset. Pyysimme tuntien tehtäviä opelta ja jäimme aulaan opiskelemaan meille niin kovin tärkeää saksan kieltä. Koululaistottelemattomuutemme keskeytyi kiukusta puhisevan luokanvalvojamme väliin tuloon. Jouduimme kaikki yksitellen rehtorin ja luokanvalvojan puhutteluun ja vanhemmillemmekin soitettiin. En ole sen jälkeen osallistunut mielenosoituksiin tai vastaaviin tempauksiin.

Mutta…meidän toimintamme sai aikaan muutoksen. Luokanvalvojamme tuli seuraamaan saksantunteja ja tuki saksanopea siihen asti, että hänen itsensä onnistui voittaa puolelleen meluisat teinit luokassa. Ehkäpä joku luokkakavereistammekin jäi pohtimaan omaa käytöstään.

Tänään kävin eduskuntatalon liepeillä kertomassa tuestani Elokapinan mielenosoittajille. Elokapina vaatii Suomen hallitusta julistamaan ilmastohätätilan ja toimimaan sen mukaisesti. Tiedeyhteisön sanoma ihmisen aiheuttaman nopean ilmaston- ja ympäristönmuutoksen tuhoisuudesta on selvä. Ilmastonmuutoksen torjunta puolestaan voi muodostua tämän vuosisadan suurimmaksi terveyttä edistäväksi teoksi. Elokapina harjoittaa kansalaistottelemattomuutta muun muassa toteuttamalla mielenosoituksiaan liikenteen kulkua haittaavasti. Toiminta on rauhanomaista, joskin liikenteen viivästymisestä aiheutuvaa harmia tuottavaa. Elokapinaan osallistuvat ovat valmiita kantamaan vastuunsa jättäessään noudattamatta poliisin kehotusta päättää mielenilmaus. Pelisäännöt ovat siis selvät. Demokraattisen yhteiskunnan velvollisuus on sietää kansalaistottelemattomuutta ja käydä julkista keskustelua Elokapinan vaatimusten perusteista, kohtuullisuudesta ja tarpeesta.

EU parlamentti ja useat valtiot, kuten Ranska, Iso-Britannia, Espanja ja Kanada ovat julistaneet ilmastohätätilan. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on kehottanut maita julistamaan ilmastohätätilan. Suomen lääkärijärjestöt julistivat ilmastohätätilan 7.1.2021 ja Helsinki julisti ilmastohätätilan 25.9.20. Vaatimus ilmastohätätilan julistamisesta on vähintäänkin kohtuullinen.

Alkusyksystä hallitus neuvotteli ilmastoriiheksi kutsutussa budjettiriihessään hiilineutraaliuteen tähtäävistä ilmastopäätöksistä. Asiantuntijoiden mukaan päätökset ovat riittämättömiä. Tämän Elokapina sanoo ääneen.

Onnistunut 8. luokan kapinani jatkaa tilastojen viitoittamalla tiellä. Kansalaistottelemattomuudella saadaan muutos aikaan, kun noin 3,5% väkimäärästä osallistuu mielenilmaukseen. Elokapinalla on tähän vielä matkaa.

Sinä aikana ilmastonmuutos ja luontokato etenevät hallitsemattomasti ja siitä aiheutuva taakka tuntuu raskaana nuortemme niskassa. Tällä kirjoituksella pystyn minäkin hetken kantamaan murusta siitä ja muuttamaan tulevaisuudemme suuntaa toiveikkaammaksi. Kiitos Maggielle lämpimästä lounaasta ja kiitos Elokapina, että toimitte meidän kaikkien äänitorvina!